Beleidsplan Licht in de Openbare Ruimte

LED


LED lampen worden al jaren toegepast in huishoudens, als eerste in zaklampen en tuinverlichting. Later is dit verbreed naar huishoudelijke reguliere verlichting, zakelijke binnenverlichting en vervolgens naar openbare verlichting buiten. 

Enkele eigenschappen:

 • LED verbruikt minder energie
 • LED kan goed gericht worden, met minder lichthinder en lichtvervuiling tot gevolg
 • LED is veelal dimbaar
 • LED is compact, kan goed tegen kou maar slecht tegen warmte
 • LED lampen zijn robuust, schokbestendig en hebben een lange levensduur
 • LED vergt minder onderhoud omdat niet iedere paar jaar de lampen vervangen hoeven worden
 • LED is in diverse kleuren verkrijgbaar

De techniek achter LED wordt in 2,5 minuut uitgelegd in dit filmpje ′werking van LED′. 

LED overdinkel Hoofdstraat buitengebied rotonde led losser

Foto′s: LED verlicht gericht het wegdek terwijl de omgeving donker blijft (links Hoofdweg Overdinkel, rechts Kerkevealdplein, Losser)

LED in openbare verlichting

Voordelen van LED verlichting, gebruikt bij openbare verlichting:

 • LED verlichting is goed te richten. Bij gebruik van een vlak armatuur is er minimale lichtvervuiling en worden de gevels van woningen niet aangelicht.                                                                                               
 • De verschillende kleuren licht maken maatwerk mogelijk. Wit-geel licht geeft in een woonwijk een warmere gloed. Op een bedrijventerrein wordt vaak voor het koelere blauw-witte licht gekozen, wat nog energiezuiniger is. Groen- of amberkleurig licht geeft in natuurgebieden minder verstoring voor specifieke diersoorten. Zie de laatste paragraaf in het visie/beleidshoofdstuk Openbare Verlichting op Maat.

Nadeel van LED verlichting, gebruikt bij openbare verlichting:

 • De eerste investering in LED is vaak hoger dan bij conventionele lampen. In veel situaties verdient dit zich terug, bijvoorbeeld door dalend energieverbruik en lagere onderhoudsinspanningen. De technische ontwikkeling van LED gaat snel waardoor de kwaliteit en energie-efficiëntie van lampen blijft verbeteren en de prijzen de komende jaren verder zullen dalen. 
 • Veel en snelle veranderingen kunnen ook leiden tot een desinvestering.
 • Door het sterk gerichte licht (minder strooilicht) is het lastiger om gezichten van voetgangers en fietsen goed te verlichten (in technische termen: een hoge semi-cylindrische verlichtingssterkte te halen).

led overdinkel woonstraat 

Foto: Deze LED verlichting straalt rondom de mast maar wel goed naar beneden zodat de slaapkamerverdieping donker blijft.

Beleid gemeente Losser

De gemeente past bij vervanging van verlichting de nieuwste techniek toe die kosteneffectief is en voldoet aan Bewust Verlichten. Sinds 2012 heeft Losser bij alle vervangingen gekozen voor LED verlichting. Begin 2016 vormde LED 9% van alle armaturen. 

De gemeente wil meer vlakke armaturen toe gaan passen om lichthinder en lichtvervuiling te minimaliseren.