Beleidsplan Licht in de Openbare Ruimte

Parkeerterreinen


De verlichting op parkeerterreinen is vaak een zaak van de gemeente. Soms beheren bedrijven, grote winkels of sportverenigingen zelf de lantaarnpalen op hun parkeerterrein. Onderstaande tekst gaat niet over parkeerterreinen in woongebieden.

Lege parkeerterreinen in het licht

Parkeerterreinen zijn vaak verlicht, ook als er midden in de nacht geen gebruik van wordt gemaakt. Dit kan zinvol zijn in verband met (het gevoel van) sociale veiligheid. Heel vaak kan de verlichting echter gedimd worden. Denk bijvoorbeeld aan parkeerplaatsen bij sportvelden. In die gevallen waar geen problematiek speelt van sociale veiligheid, kan het uitschakelen van verlichting rond middernacht worden overwogen.

parkeerplaats Hoofdstraat Overdinke nijverheidsstraat terrein van bedrijf losser

Foto links: Parkeerplaats en stoep met enkele vlakke LED armaturen die rondom de gemeentelijke lantaarnpaal verlichten. (Hoofdstraat, Overdinkel)

Foto rechts: Leeg parkeerterrein van een bedrijf, omringd door een hek, heeft een lichtmast met 2 felle lampen. (Nijverheidsstraat, Losser)

Gemeentelijk beleid

Per parkeerterrein wordt bepaald welke verlichtingssterkte nodig is, afhankelijk van de omgeving en het gebruik. Nieuwe armaturen met een hoger vermogen zijn dimbaar. Zeker bij lege parkeerterreinen die geen deel uitmaken van het centrum en nabij het open landschap en natuurgebieden, wordt bekeken hoe landschapsvervuiling en energieverbuik kunnen worden verminderd. 

parkeerplaats centrum losser voetbal losser parkeerplaats

Foto links: Verlichting van parkeerplaatsen wordt dimbaar gemaakt op het moment van vervanging van die verlichting (centrum Losser, Gronausestraat)

Foto rechts: Op het lege parkeerterrein van Sportpark Het Hannekerveld staan rondstralende kegels achter hekken na middernacht. Ook bij KVV is veel parkeerverlichting zichtbaar (Bookholtlaan, Losser)

Oproep aan beheerders van parkeerterreinen

De gemeente vraagt bedrijven, winkels, sportverenigingen en andere instellingen die eigenaar zijn van parkeerterreinverlichting om te kiezen voor een laag vermogen en ‘s nachts te dimmen of uit te schakelen. 

In de meeste gevallen is de gemeente zelf eigenaar van (verlichting op) parkeerplaatsen. De gemeente is voornemens deze bij vervanging uit te rusten met een ′smart lighting′ systeem waarbij flexibiliteit mogelijk is qua schakelen en dimmen.

parkeerplaats Losser bij zwembad overdinkel gemeente losser voetbal parkeerplaats 

Foto′s: de parkeerplaatsen bij het zwembad in Losser (links) en bij de voetbalvereniging in Overdinkel (rechts) worden in de late avond en nacht nauwelijks tot niet gebruikt.